Naturalne nawozy do iglaków

Nawozy naturalne, czyli takie bez składników chemicznych, są najbezpieczniejszym sposobem na dokarmianie roślin. Nie mają niekorzystnego wpływu na środowisko naturalne i zwierzęta, a dodatkowo wiele z nich można zrobić samodzielnie, wykorzystując pozostałości po innych produktach. To więc najbardziej ekologiczna metoda, a do tego tania. 

Przed zastosowaniem nawozu – również tego domowego – sprawdź jednak dokładnie wymagania swojego iglaka. Przykładowo jodła koreańska, podobnie jak większość drzew iglastych, nie lubi gleby zasadowej. Nie można więc stosować do jej podłoża nawozów bogatych w wapń czy takich naturalnych substancji jak skorupki jajek. 

  • Kwaśny kompost  

Do nawożenia roślin iglastych lepiej sprawdzi się kwaśny kompost niż ten standardowy. Do jego wykonania stosuje się przede wszystkim trociny, korę, szyszki, igły i inne części iglaków oraz fragmenty innych kwasolubnych roślin. Nie wykorzystuje się natomiast warzyw i owoców czy trawy. 

Robienie kwaśnego kompostu wymaga cierpliwości, ponieważ może tworzyć się on nawet 2 lata. Wytwarza się go tak samo jak kompost zwykły. Na dół skrzynki najlepiej położyć trochę gałązek, na to właściwe elementy i na samą górę warstwę gotowego kwaśnego kompostu (jeśli masz). 

  • Skórki z banana 

Banan to roślina bogata w potas, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju iglaków. Jest więc świetnym naturalnym nawozem dla drzew i krzewów iglastych. Wystarczy zrobić wywar ze skórki banana i podlać nim rośliny. Innym sposobem jest wysuszenie skórki i sproszkowanie jej, a następnie wymieszanie z glebą. 

  • Woda po gotowaniu warzyw 

Dobrym sposobem na dostarczenie iglakom substancji odżywczych jest podlewanie ich wodą pozostałą po gotowaniu warzyw. Ważne jednak, by nie była ona posolona i nie zawierała innych przypraw. Możesz zastosować wodę np. po gotowaniu brokułów, fasolki szparagowej, kalafiora czy ziemniaków.  

  • Gnojówka z pokrzywy 

Chociaż pokrzywa jest chwastem, po jej wyplenieniu warto użyć jej do stworzenia gnojówki. Pokrzywę wystarczy zalać wodą (wykorzystaj plastikowe lub drewniane naczynie) i odstawić na kilka tygodni. Gdy skończy fermentować, czyli przestanie się już pienić, jest gotowa do użytku. Powstały wyciąg wystarczy rozcieńczyć z wodą w proporcjach 1:10 i podlewać rośliny. Taka gnojówka jest niesamowicie bogata w składniki odżywcze, m.in. azot, magnez, fosfor i żelazo, dlatego świetnie sprawdza się do podlewania drzew i krzewów iglastych. 

  • Fusy po kawie 

Fusy mają właściwości zakwaszające, dlatego świetnie nadają się do iglaków. Można zastosować je na różne sposoby. Pierwszym z nich jest wymieszanie fusów z podłożem dla roślin, najlepiej w proporcji 1:3. Druga metoda polega na stworzeniu wywaru z fusów do podlewania gleby pod iglakami. Pamiętaj, by fusy były czyste, czyli bez mleka czy cukru. Szczególnie zawartość cukru mogłaby zadziałać niekorzystnie, np. wabiąc mrówki. 

Przeczytaj: Co zrobić z resztkami? Nie wyrzucaj. Możesz przerobić i wykorzystać

  • Drożdże w kostce 

Zastosowanie drożdży w ogrodzie pozwala nie tylko zapewnić roślinie wiele składników odżywczych, ale jest też dobrym sposobem na profilaktykę w kierunku chorób grzybowych (takich jak rdza czy szara pleśń). Wystarczy rozpuścić 100 g świeżych drożdży w 10 l wody i wykorzystać do podlewania lub opryskiwania iglaków.